Sınır dışı etme süreci 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun “Yabancılar” başlıklı ikinci kısmının “Sınır Dışı Etme” başlıklı dördüncü bölümünde 52 ile 60’ıncı maddeleri arasında düzenlenmiştir.
Sınır dışı etme diğer adıyla “deport kararı”, bir kişinin yasal olmayan bir şekilde bir ülkede bulunmasına son verilmesi amacıyla resmi makamlar tarafından verilen bir karardır. Sınır dışı etme kararı, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 54’üncü maddesinde yazan sebeplerden birini ihlal eden yabancı hakkında valilik tarafından veya valilik tarafından yetkilendirilen İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından verilir.
Hakkında sınır dışı etme kararı verilmesi gerekli olan kişinin durumu kolluk kuvvetleri tarafından tespit edildikten sonra bu durum derhal valiliğe bildirilir. Valilik tarafından yapılacak değerlendirme ve karar aşaması en fazla 48 saat sürmektedir. Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 56’ncı maddesi doğrultusunda valilik tarafından yapılan değerlendirme ve karar sonucunda sınır dışı etme kararı verilebileceği gibi ülkeyi terke davet veya idari gözetime tabi tutulması gerektiği yönünde de karar verilebilir. Hakkında sınır dışı etme kararı verilen kişi avukat tarafından temsil ediliyorsa avukatına avukat tarafından temsil edilmiyorsa kendisine veya yasal temsilcisine kararın sonucu gerekçesiyle birlikte tebliğ edilir.
Sınır dışı etme kararı idari işlem niteliğindedir. Bu kararlara karşı ilgili makamlar nezdinde itiraz edilebileceği gibi idari yargıda iptal davası da açılabilir. Hakkında sınır dışı etme kararı verilen kişi karara itiraz için kararın kendisine tebliğinden 7 gün içerisinde sınır dışı etme kararı veren valiliğin bulunduğu ildeki idare mahkemesine başvurmalıdır.
Hakkında sınır dışı etme kararı verilen kişi karara itiraz için süresi içerisinde idare mahkemesine başvurduktan sonra idare mahkemesi sınır dışı etme kararına karşı yapılan başvuruyu en geç 15 gün içerisinde sonuçlandırır. Söz konusu mahkeme tarafından verilecek karar kesin olup mahkeme tarafından verilen karara karşı itiraz yolu bulunmamaktadır. İdare mahkemesi tarafından yapılacak yargılama sonuçlanıncaya kadar yabancı sınır dışı edilemez.