Karı ve kocanın sağ oldukları durumda evlenmeyi sona erdiren normal hal boşanmadır. Eşler, kanunda öngörülen bir sebebe dayanarak veya anlaşarak birinin açacağı dava sonucunda evlilik birliğine hakim kararı ile son verilmesini talep edebilirler. Anlaşmalı boşanma davası, eşlerin vermiş olduğu ortak karar sonucu evlilik birliğinin son verilmesi istenmesi üzerine açılan bir dava türüdür. Anlaşmalı boşanma davasındaki yetkili mahkeme eşlerin birlikte oturdukları yerdeki Aile Mahkemesidir. Eşlerin oturdukları yerde Aile Mahkemesi yoksa görevli mahkeme Aile Mahkemesi sıfatıyla Asliye Hukuk Mahkemesidir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, evlenmeyi düzenlediği gibi evlilik birliğinin sona erme nedenlerinden birisi olan anlaşmalı boşanmayı da düzenlemiştir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166/3 maddesi uyarınca anlaşma boşanma aşağıdaki gibi düzenlenmiştir;
“Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.”
Eşlerin anlaşmalı boşanma için evliliğin mali durumu ve varsa çocukların durumuna(velayet) ilişkin bir anlaşma yapmaları gerekmektedir. Eşler arasında yapılacak bu anlaşma sözlü olarak yapılabileceği gibi yazılı olarak da yapılabilir. Yapılacak olan bu anlaşma yazılı olarak yapılacaksa taraflar arasında boşanma protokolünün hazırlanması gerekmektedir. Boşanma protokolü, boşanmanın ve sonuçlarının eşler tarafından verilen ortak kararlar ile planlandığı bir projedir. Hakim tarafların yaptığı anlaşma protokolünü uygun bulmazsa, tarafların ve çocukların menfaatini göz önünde bulundurarak anlaşma protokolünde gerekli olan değişiklikleri yapar. Hakim taraflarca düzenlenen anlaşma protokolünü uygun bulursa başka hiçbir şeye bakmadan tarafların anlaşmalı olarak boşanmasına karar verir.